Budućnost: u oblacima ili ne?

Malo je verovatno da danas možete da izbegnete temu oblaka i računarstva u oblaku ili popularno na srpskom Cloud (čita se Klaud). Kad je već takva situacija, odlučili smo i mi malo da razmislimo na tu temu, razmišljanje podelimo sa vama i pokušamo da odgovorimo na pitanje da li je budućnost zaista u oblacima ili ne?

Šta se dešava u svetu?

Statistika i trendovi jasno pokazuju da je upotreba cloud servisa u porastu. Email veb aplikacije (Gmail, Outlook.com i sl.), popularni servisi za skladištenje podataka (Google Drive, Dropbox, Onedrive), slika, slušanje muzike i deljenje sadržaja (društvene mreže – o tome smo već pisali).

Ali to nije sve. Sve više kompanija umesto da svoje dragoceno vreme i resurse troše na održavanje sopstvene serverske infrastrukture, operativnih sistema i aplikacija se odlučuje da celu tu „skalameriju“ izmesti van svoje kompanije i prepusti brigu o tome nekom drugom za određenu mesečnu nadoknadu, smanjujući na taj način velika inicijalna ulaganja u IT.

Dakle, umesto servera, mrežne opreme, serverskih operativnih sistema i aplikacija kompanije deo po deo pomenutih stvari izmeštaju u Cloud. I to je svetski trend, u to nema sumnje.

Tako imamo da neke kompanije izmeste samo hardver i servere u Cloud i to zovemo IaaS (Infrastruktura kao Servis). Te kompanije više ne brinu o hardveru, ali brinu o operativnim sistemima i aplikacijama.

Zatim imamo kompanije koje i hardver i operativne sisteme zakupe od ponuđača, a na toj osnovi instaliraju svoje sopstvene aplikacije i to se zove Platforma kao Servis ili PaaS. Te kompanije ne brinu o održavanju hardvera i operativnih sistema, ali brinu o održavanju svojih instaliranih aplikacija na toj platformi.

Na kraju, neko izmesti i hardver i operativne sistema i same aplikacije u cloud te u tom smislu sam brigu o korišćenju aplikacija ili softvera kada im to treba putem interneta i to se onda zove Softver kao Usluga ili SaaS.

To su de facto svetski trendovi, pojednostavljeno govoreći. Ipak, ne treba zaboraviti da su još uvek trendovi i da nisu svi preneli sve na cloud i da je veliko pitanje da li će se to ikada desiti. Većina kompanija još uvek ima neki hibridni pristup celoj stvari te deo prenosi na Cloud (deo koji ima smisla), a deo ostavlja unutar kompanije.

Kakva ja situacija na domaćem terenu?

Na domaćem terenu fokusiraćemo se na poslovni softver i slična rešenja. Za početak važno je znati da nema mnogo analiza o zastupljenosti Tradicionalnih desktop rešenja u odnosu na Cloud rešenja, ali ono što ima i što se može naći na sajtu PoslovniSoftver.net kaže sledeće, a odnosi se na ponudu rešenja.

U Srbiji sudeći po tom izveštaju posluje nešto preko 120 kompanija koje se bave razvojem poslovnog softvera. Velika većina (63%) nudi rešenja ERP (Enterprise Resource Planning) kategorije, dok je u opticaju nekih 19 Cloud rešenja taj broj se povećava kako proizvođači tradicionalnih desktop rešenja (koja su i dalje na vodećoj poziciji sa blizu 50%) razmišljaju kako da korisnicima omoguće pristup bilo odakle i bilo kada, a imajući na umu prednosti i mane i desktop i cloud rešenja. Šta će se dalje dešavati ostaje da se vidi?

Kako vreme prolazi, rešenja je sve više ponuda se širi, te će i zbog toga biti sve teže i teže za korisnike da odaberu adekvatno rešenje.

 

(za više informacija o tome kako odabrati adekvatan poslovni softver desktop ili cloud – pogledajte naš vodič)

Predviđanja

Nezavisno od tehničkog pristupa rešenja cloud ili desktop mi mislimo da će trend ići ka rešenju koje najviše zadovoljava potrebe krajnjeg korisnika rešenja. I to nezavisno od tehnologije. Da znamo, Cloud je „vruća“ tema, ali to ne menja činjenicu da je Cloud još jedan način isporuke softvera i da i dalje ostaje ključno pitanje kako poslovni softver pomaže poslovanju svako kompanije. A tu verujemo tehnologija igra manju ulogu. Mislimo da će rešenje biti negde između, a u tom razmišljanju nas potkrepljuje realnost. Kompanije biraju ono što za njih ima najviše smisla. Nekada je to desktop a nekada cloud rešenje, a nekada je kombinacija ta dva. Za neke stvari bolji je desktop, a za neke cloud i to opet tamo gde ima smisla.

Zbog toga u Melany Softver Timu ozbiljno razmišljamo na obe ove teme, a uvek se trudimo da kada je poslovni softver u pitanju pre svega akcenat stavljamo primarno na deo poslovni, a sekundarno na softver iako jedno bez drugog danas ne može!

Kakva su vaša razmišljanja? Razmišljate li o cloud-u ili jednostavno želite da rešite neki poslovni problem?

Vodič - Kako izabrati poslovni softver ako ste prevazišli postojeći

Tokom vremena kompanije rastu i razvijaju se. Potrebe se menjaju, kao i zahtevi. U ovom vodiču ćemo se osvrnuti na potrebe kompanija koje su prevazišle poslovno rešenje i u potrazi su za novim, drugačijim, adekvatnijim rešenjem.

Balans Saventik

Balans savetnik - Delimo iskustvo sa vama već 10 godina! Sada i u blog formatu. Nadamo se da ćete naći korisne informacije i savete. Trudićemo se da redovno objavljujemo, a nadamo se da ćete nas rado i redovno čitati! Do sledeće objave!