ERP i daljinski pristup: mogućnosti, način rada i prednosti

ERP je temelj digitalnog doba. U tome više nema nimalo sumnje. Daleko iza nas su dani ručno ispunjavanih dokumenata, traženja fascikli po fiokama i brisanja prašine s registratora na policama. Danas, više nego ikada ranije, način poslovanja podložniji je promenama u sve bržem i tehnološki naprednijem svetu.  Adekvatno odabrana tehnologija za poslovanje može da učvrsti infrastrukturu kompanije, podstakne rast profita, kao i da omogući podatke dostupnim zaposlenima 24 sata svaki dan, sa bilo kog uređaja – Windowsa PC, Mac-a, Linux-a, Android uređaja itd. Zbog toga ERP postaje sve češći izbor mnogih kompanija. Iz istog razloga kompanije implementiraju i srodna poslovna rešenja, kao što su mobilne poslovne aplikacije, ERP rešenja na cloudu, eCommerce prodavnice itd. Mobilnost je imperativ savremenog, poslovnog, digitalnog sveta. Ali kako i zašto koristiti ERP rešenje putem udaljenog pristupa? Kome takav pristup treba? I koje su prednosti takvog rešenja i za korisnike i za konsultante?

Ko ima prednosti od daljinskog pristupa ERP-u?

Najviše korisnika ERP sistema ima među zaposlenima u prodaji i tehničkoj podršci, mada pristup ERP sistemu može biti neophodan komercijalisti kod dobavljača, računovođi na odmoru ili direktoru na sastanku. U ovakvim situacijama uobičajeno je poneti laptop ili tablet, imati pristup internetu i to je to!

Ako računovođa nije poneo tablet na plažu, potrebnom softveru može pristupiti i sa svog mobilnog telefona. Uz odgovarajuća podešavanja aplikacije Remote Desktop i veze za prenos podataka, s kompanijskim ERP sistemom može se povezati i sa mesta udaljenog hiljadama kilometara od kancelarije. Tako pomoću hotspot podataka iz telefona odsutni računovođa pušta na štampu finansijski izveštaj direktno na štampač na stolu svog šefa.

Remote Desktop funkcionalnost omogućava korisniku da se sa udaljenog računara prijavi na server ili pristupi određenom računaru na mreži preko interneta. Kada se prijavi, daljinski korisnik ima pristup tom serveru ili računaru kao da sedi u kancelariji. Ovo je spasonosna opcija za bilo kog zaposlenog na putu ili od kuće.

Sa nekoliko klikova mišem možete lako da evidentirate i pregledate emajlove, upravljate resursima, prilagođavate zahteve, generišete i izvozite izveštaje o prodajnim aktivnostima u svakom trenutku.

Funkcionalnost elektronske narudžbine može se ugraditi u B2B online portale, koji su deo nekih ERP sistema, a mogu se koristiti i aplikacije, povezane sa ERP-om.

Udaljeni pristup računarima je praktičniji i ekonomičniji

Mnogi IT stručnjaci koji rade u nekom od ERP sistema pružaju konsultacije klijentima u cilju podešavanja IT rešenja i održavanja softvera. Budući da klijenti žele da imaju konsultanta na raspolaganju  u svakom trenutku, remote pristup je praktičniji i ekonomičniji. ERP je lakše podesiti daljinski, a neće biti velike razlike ako se klijentima javljate iz kancelarije ili sa neke druge lokacije.

ERP rešenja na cloud-u omogućavaju zaposlenima da pristupe ERP sistemu putem interneta, što znači da su podaci kompanije u data centrima, umesto na hard disku u kancelariji. To je sigurnije, a dodatno ne razmišljate o bekapu. O tome brine ponuđač Cloud ERP rešenja.

Dodatno, ovakav način rada omogućava zaposlenima rad na projektima i zadacima sa bilo kog mesta, uz smanjenje troškova. Osim toga, ERP sistemi mogu da markiraju prostor za nadogradnju ili promenu u poslovnim procesima, bilo da je reč o količini ili kvalitetu.

Pravilno korišćenje IT tehnologije znatno može ubrzati i unaprediti vaše poslovanje. Zaboravite na pretrpan inbox prijavljenih problema, kasno ostajanje na poslu i otključavanje kancelarije nedeljom.  Uz obezbeđenu internet konekciju, Remote Desktop funkcionalnosti omogućavaju korisniku rad od kuće kao da sedi u kancelariji.

Mogućnosti su razne. Tehnologija je tu, a pitanje je kako je iskoristiti da unapredite i olakšate svoje poslovanje. Daljinski pristup ERP-u je jedan od načina za unapređenje, a od njega prednosti imaju svi: prodaja, nabavka, računovodstvo, menadžment, ljudski resursi. Za pristup je dovoljan laptop (a danas je laptop standardno prisutan u svim kompanijama), internet konekcija (WiFi ili mobilni internet) i adekvatno podešena prava pristupa (ipak ne želite bilo ko da pristupi vašim poslovnim podacima, zar ne?).

Zvuči jednostavno? Zapravo i jeste, tehnologija je toliko napredovala da nešto što je ranije delovalo nezamisliovo, skupo i komplikovano, danas predstavlja realno, povoljno i jednostavno rešenje. Razmislite: zašto ne biste imali sve svoje podatke uvek sa sobom i bili spremni za sve poslovne izazove? 

Ako je odgovor da ili imate bilo kakvu dilemu – javite se možemo da pomognemo!

Vodič - Kako izabrati poslovni softver ako ste prevazišli postojeći

Tokom vremena kompanije rastu i razvijaju se. Potrebe se menjaju, kao i zahtevi. U ovom vodiču ćemo se osvrnuti na potrebe kompanija koje su prevazišle poslovno rešenje i u potrazi su za novim, drugačijim, adekvatnijim rešenjem.

Balans Saventik

Balans savetnik - Delimo iskustvo sa vama već 10 godina! Sada i u blog formatu. Nadamo se da ćete naći korisne informacije i savete. Trudićemo se da redovno objavljujemo, a nadamo se da ćete nas rado i redovno čitati! Do sledeće objave!