Koji posao izabrati ako ste student završne godine, a niste programer?

Ako ste pri kraju školovanja i razmišljate o karijeri u IT-ju pročitajte ovaj blog post.

Danas praktično ne možete izbeći priču o IT-ju. Za one koji su uspeli da ne primete tu magičnu dvoslovnu skraćenicu podsetićemo se da je to skraćenica od Informacione Tehnologije – IT.

Kada smo to razrešili hajde da razmotrimo šta sve tu ima od posla za one koji nisu programeri. I stvarno, ako pogledamo danas vesti možemo, neoprezno, zaključiti da jedino ako ste programer imate budućnost u IT-ju. To jednostavno nije tačno. IT je dosta široka oblast sa širokom primenom, a pre svega, u poslovnoj primeni. I tu posla ima za praktično bilo koju struku.

Poslovni softver – ugao gledanja

Iz našeg ugla, i o tome možemo govoriti bez problema, posla i za ne-IT stručnjake ima. Podsetimo se, poslovni softver je onaj softver koji „pokriva“ poslovne procese u preduzeću i tu se pre svega misli na ekonomske procese.

U tom svetlu, ako ste student završne godine ekonomije ili srodnih nauka možete ozbiljno razmišljati o započinjanju karijere u ERP svetu. Dodatno, ako niste programer, a iz oblasti ste IT-ja svakako ima prostora da razmišljate o istom putu.

Praksa za ERP konsultanta ili konsultanta za poslovni softver, ako proširimo malo polje, ima itekako smisla za studente završne godine.

Svakako poslovni softver i primena zahtevaju specifičan mentalni sklop. To se pre svega odnosi na sposobnost rešavanja manjih ili većih poslovnih problema. Ako ste skloni rešavanju problema, a pri tome ste komunikativni, svakako ima smisla da razmišljate o poslovnom softveru.

A zašto poslovni softver?

ERP konsultanti za kratko vreme steknu veliko iskustvo sarađujući sa kompanijama različitih delatnosti. To omogućava ogromnu akumulaciju iskustva i znanja koja kasnije u karijeri ima najveću vrednost.

Sa jedne strane morate poznavati poslovanje, procese, zakone i sl., a sa druge morate poznavati informacione tehnologije i pronalaziti rešenja koja povezuju ta dva sveta.

Dodatno, ERP konsultant je siguran posao. Naporan, ali siguran. Oblast je kompleksna, upravo zbog te multidisciplinarnosti i Ima dosta da se uči, ali kada se posao savlada, otvaraju se mnoge mogućnosti za dalji razvoj karijere.

Da li je lako postati ERP konsultant?

Nije lako postati ERP konsultant. Pored svih sklonosti koje smo pomenuli, potrebno je dosta truda i rada da se ova složena oblast poslovanja i informatike savlada i nauči kao i da se njom ovlada. Ipak, nije ni toliko komplikovano.

Za kraj, to je po našem mišljenju jedno od najisplativijih zanimanja u koje možete uložiti svoje vreme da ga savladate. Potrebna je šansa, a na vama je da je iskoristitie.

A kako se stvari dalje mogu odvijati pročitajte naš prethodni tekst na temu značaja iskustva ERP konsultanta.

Šta vi mislite?

Vodič - Kako izabrati poslovni softver ako ste prevazišli postojeći

Tokom vremena kompanije rastu i razvijaju se. Potrebe se menjaju, kao i zahtevi. U ovom vodiču ćemo se osvrnuti na potrebe kompanija koje su prevazišle poslovno rešenje i u potrazi su za novim, drugačijim, adekvatnijim rešenjem.

melanys