• Home /
  • Blog /
  • Novosti /

Apel na Ministarstvo Finansija povodom loše zakonske i podzakonske računovodstvene regulative

“Udruženja pružalaca računovodstvenih usluga i Saveza računovođa i revizora Srbije povodom loše zakonske i podzakonske računovodstvene regulative vezano za sastavljanje finansijskih izveštaja, izrazili su zajedničkistav da je aktuelna zakonska i podzakonska računovodstvena regulativa štetna, neprimenljiva, da ne podržava privredni rast u Srbiji i da nije u interesu privrede i poreskih obveznika. Neshvatljivo je da Ministarstvo finansija ne prepoznaje uvećan obim rada i enormno povećane troškove poslovanja kako privrednih subjekata tako i računovodstvenih agencija. Ovakva loša akta nisu u skladu sa pravilima definisanim u važećoj direktivi EU 34/2013 koja daje preporuke privrednim subjektima kako bi pojednostavili finansijska izveštavanja, posebno za mikro, male i srednje entitete, kojih je u srbiji 98% ukupno registrovanih. Da li je sadržaj bilansnih šema finansijskih izveštaja, koji su tri puta uvećani u odnosu na prethodna zakonska rešenja, u skladu sa direktivom EU 34/2013. Nije jer je zakon donet na osnovu 4. i 7. direktive eu koje su u momentu donošenja zakona bile stavljene van snage.
Samo pomeranje roka za dostavu finansijskih izveštaja sa 28. februara na 31. mart jasno ilustruje koliko su propisi konfuzni i neprimenjivi u praksi. Na ovaj način Ministarstvo finansija se „stavilo“ iznad samog zakona i skupštine.
Stoga još jednom tražimo odlaganje primene ovako loše računovodstvene regulative, kako bi se sprečile nesagledive štetne posledice na privredu Srbije i poreske obveznike.

Pročitajte pisma ministru upućena od strane Saveza računovođa i revizora Srbije.

Pisma ministru uputio je i Savez poreskih savetnika Srbije

Saopštenje Ministarstva finasija objavljeno na sajtu tog ministarstva 20.02.2015. je potpuno neprihvatljivo“, kaže Savez računovođa i revizora

“Zakon o računovodstvu („Sl. glasnik RS”, broj 62/13), kao i podzakonska akta doneta za njegovo sprovođenje neće biti ukinuti niti će njihova primena odložena, već će se odredbe ovog zakona i podzakonskih akata, a počev od sastavljanja finansijskih izveštaja za 2014. godinu, primenjivati u potpunosti u najboljem interesu Srbije i svih njenih građana. “, –

Vodič - Kako izabrati poslovni softver ako ste prevazišli postojeći

Tokom vremena kompanije rastu i razvijaju se. Potrebe se menjaju, kao i zahtevi. U ovom vodiču ćemo se osvrnuti na potrebe kompanija koje su prevazišle poslovno rešenje i u potrazi su za novim, drugačijim, adekvatnijim rešenjem.

Balans Saventik

Balans savetnik - Delimo iskustvo sa vama već 10 godina! Sada i u blog formatu. Nadamo se da ćete naći korisne informacije i savete. Trudićemo se da redovno objavljujemo, a nadamo se da ćete nas rado i redovno čitati! Do sledeće objave!