Balans u korist korisnika

Dobro osmišljenim procesom implementacije podrške korisnicima, Balans ERP se izdvaja kao atraktivno rešenje koje za prihvatljivu investiciju u softver nudi visok nivo kvaliteta

Za većinu preduzeća, ne samo kod nas, kompleksni ERP sistemi često nisu optimalno rešenje. Ako imate standardizovane poslovne procese i oni ne odstupaju od ustaljene prakse u vašoj branši, Balans ERP može biti za vas. Čak iako nemate standardizovane procese, konsultanti iz kompanije Melany vam mogu pomoć da te procese uspostavite. Iako je svaka kompanija priča za sebe, ima dosta stvari koje sve kompanije rade isto. Standard plus prilagođavanje specifičnostima kompanije jeste recept za uspeh.

Tradicija i efikasnost

Balans je već dugo na tržištu – od prve verzije do danas je proteklo 17 godina – i za to vreme je baza korisnika narasla na nekoliko stotina, a dobar deo njih je ostao veran svom prvom izboru iako se preduzeće korisnik razvilo u složen poslovni sistem. Tajna uspeha krije se u odlično organizovanoj korisničkoj podršci, mogućnosti softvera da prati razvoj kompanije i stabilnosti softvera uz neprestani, pažljivo vođeni razvoj.

Da bi se troškovi održali u okvirima prihvatljivog za korisnike, Melany je razvio čitav sistem predefinisanih poslovnih procesa. Do njih se došlo na osnovu prepoznatih obrazaca rada korisnika i potom je sve ugrađeno u softver tako da se kroz parametrizaciju može doći do željenih rezultata. To znači da se vreme od trenutka kupovine do trenutka pune primene jedne od tri raspoložive verzije Balansa (Mini, Office i Pro) ne meri mesecima nego nedeljama, a nekada i danima, zavisno od kompleksnosti same kompanije korisnika. I kasnije, tokom korišćenja, svaka modifikacija ponašanja unutar jednog poslovnog procesa, ukoliko se kreće u okviru prepoznatih šablona, je veoma brza i često se može obaviti udaljenim pristupom do sistema.

U tom delu se može videti još jedna prednost Balansa: svaka aktivirana funkcionalnost je temeljno ispitana i stabilna u radu tako da period testiranja i otklanjanja nedostataka praktično i ne postoji, za razliku od situacija gde se do nove funkcionalnosti dolazi intenzivnim radom programera. Sam proces unapređenja softvera, bilo da je u pitanju usklađivanje sa zakonima ili redovna nadogradnja funkcionalnosti, izvodi se automatizovanom procedurom koja štedi dosta vremena.

Dinamičko izveštavanje

Važna karakteristika ERPa, a koja vas vodi u pravcu donošenja kvalitetnih poslovnih odluka, je prilagodljiv, brz i efikasan sistem izveštavanja. ERP, po prirodi stvari, sa sobom donosi niz predefinisanih izveštaja, od onih koji su propisima određeni, do onih koji nam omogućavaju raznorazne analize podataka smeštenih u transakcionoj bazi. Svaki od njih ima svoju funkciju i korisnost, ali za iole složenije analize na osnovu kojih se donose poslove odluke nekada ne budu dovoljno efikasni. Često je potrebno da se ručno iz dva ili više izveštaja kreiraju novi po meri poslovodstva firme.

Primenom mogućnosti Excela da se konfiguriše za rad sa spoljnim izvorima podataka, u ovom slučaju sa transakcionom bazom ili takozvanim data warehouseom, i uz korišćenje pivot tabela, Melany je razvio sistem za poslovno izveštavanje i analizu koji se lako prilagođava potrebama svakog korisnika. Štaviše, model koji je primenjen u razvoju omogućava da se tokom analize dinamički generišu izveštaji po raznim presecima i pogledima. Zašto Excel? Zato što, bez preterane mistifikacije, Excel i dalje predstavlja najčešći alat za poslovno izveštavanje u kompanijama svih veličina.

Sve u svemu, Balans ERP u sva tri paketa nudi visoki nivo pouzdanosti, konsultantskog servisa i kvalitetnog izveštavanja. To korisnici znaju da cene baš kao i mogućnost da se, kako firma raste, krene od Mini verzije i stigne do najmoćnijeg Balans Pro bez potrebe da se uvek i iznova prolazi mukotrpan proces prilagođenja na novi softver.

www.melany.rs

Ivan Milanović

Objavljeno u časopisu PC#232

Vodič - Kako izabrati poslovni softver ako ste prevazišli postojeći

Tokom vremena kompanije rastu i razvijaju se. Potrebe se menjaju, kao i zahtevi. U ovom vodiču ćemo se osvrnuti na potrebe kompanija koje su prevazišle poslovno rešenje i u potrazi su za novim, drugačijim, adekvatnijim rešenjem.

Balans Saventik

Balans savetnik - Delimo iskustvo sa vama već 10 godina! Sada i u blog formatu. Nadamo se da ćete naći korisne informacije i savete. Trudićemo se da redovno objavljujemo, a nadamo se da ćete nas rado i redovno čitati! Do sledeće objave!